Preview Mode Links will not work in preview mode

DataSnak


DataSnak sætter fokus på relevante it-faglige og it-politiske emner og nørder igennem på helt specifikke temaer.

Formålet er at gøre lytterne klogere på hvad der sker i deres arbejdsliv her og nu og i fremtiden, og gå i dybden med problemstillinger fra It-professionelles hverdag.

Redaktør på podcasten er Adam Bindslev

Jul 16, 2018

Vi lever i en hverdag, både privat og på jobbet, hvor vi ofte skal lave og ikke mindst HUSKE dusinvis af kodeord til alle mulige programmer og tjenester - og det kan være svært.

Du ved godt, at du ikke skal bruge Password123456 som kodeord, men du er måske lidt doven og genbruger nogle af dine passwords forskellige steder?

Eller måske du arbejder et sted, hvor it-afdelingen rykker dig hver tredje måned til at lave et nyt password, og hvor du har 8 forskellige programmer du skal logge ind i hver dag - og derfor laver du et ‘smart’ system á la SommerXX2013, 2014, 2015…. så du nemt kan huske det nyeste?

Den slags er ikke særlig sikkert, men det er konsekvensen, når regler og systemer ikke tager udgangspunkt i deres brugere, selvfølgelig også når det gælder it-sikkerhed.

Aslak Ransby, der laver oplysning og undervisning om sikkerhed og privatliv, har set på de sidste knap 30 års udvikling indenfor det man kalder ‘people-centred security’, og fortæller om password-managers, konflikter mellem it-afdelinger og medarbejdere, og meget mere.

Links

Afkode.dk - Aslak Ransbys firmasite

Cybernauterne.dk - ekspertnetværk som fortæller om it-sikkerhed og privatliv

Users are not the enemy” - artiklen fra 1999 der fortæller om brugervendt it-sikkerhed med udgangspunkt i password-problemer

The National Cyber Securiity Centre (NCSC) - med diverse artikler og anbefalinger

LastPass - god password-manager (findes i gratis version)

1Password - alternativ password-manager (abonnement)

Signal - besked-app til hemmelig kommunikation

Flere artikler fra Aslak:

Mental models of privacy and security (pdf)

The Distribution of Users’ Computer Skills: Worse Than You Think

Tips

  1. Jeppe: Djævlen i Detaljen - podcast om et drab
  2. Adam: Destiny - fantastisk spil (men det æder din tid!)
  3. Anders: TickTick - todo-tjeneste med fin kalender-integration
  4. Aslak: Mattermost.com - open source Slack-alternativ (Bonus-tip: GOGS er et GitHUb-alternativ til at hoste software og andre projekter)

PRAKTISK

SAMDATA HK Podcasten sætter fokus på relevante it-faglige og it-politiske emner og nørder igennem på helt specifikke temaer. Formålet er at gøre lytterne klogere på hvad der sker i deres arbejdsliv her og nu og i fremtiden, og gå i dybden med problemstillinger fra It-professionelles hverdag. Redaktør på podcasten er it-faglig konsulent Jeppe Engell som sammen med Adam Bindslev og Anders Høeg Nissen er de faste værter på podcasten, der udkommer hvert 14. dag. Tak fordi du lytter med – får du lyst til at komme med ris og ros, kan du sende en e-mail til jeppe.engell@hk.dk og hvis du har tekniske spørgsmål eller kommentarer kan de sendes til anders@podlab.dk